Laserfiche WebLink
26 <br /> <br />including yellow starthistle (Centaurea solstitialis), cut-leaf geranium (Geranium dissectum), <br />dove’s-foot geranium (Geranium molle), silver lupine, Himalayan blackberry (Rubus <br />armeniacus), and rose clover (Trifolium hirtum), were observed growing on the Property. Given <br />the information above, it was determined that there is a low potential for the western bumble bee <br />to occur on the Property within the annual grassland habitat areas. <br />BIRDS <br />Burrowing owl (Athene cunicularia). Federal Species of Special Concern, California Species <br />of Special Concern. <br />The U.S. Fish and Wildlife Service has identified the burrowing owl is as a “candidate” species. <br />Candidate species are animals and plants that may warrant official listing as threatened or <br />endangered, but there is no conclusive data to give them this protection at the present time. As a <br />candidate species, burrowing owls receive no legal protection under the Endangered Species Act <br />(ESA). However, this species does receive some legal protection from the U.S. through the <br />Migratory Bird Treaty Act, which forbids the destruction of the birds and active nests. In <br />California, the burrowing owl considered a “species of special concern.” <br />Burrowing owls are ground dwelling members of the owl family and are small brown to tan <br />colored birds with bold spots and barring. Burrowing owls generally require open annual <br />grassland habitats in which to nest, but can be found on abandoned lots, roads, airports, and other <br />urban areas. Burrowing owls generally use abandoned California ground squirrel holes for their <br />nesting burrow but are also known to use pipes or other debris for nesting purposes. Burrowing <br />owls prefer annual grassland habitats with low vegetative cover. The breeding season for <br />burrowing owls occurs from March through August. Burrowing owls often nest in loose colonies <br />about 100 yards apart. They lay three to twelve eggs from mid-May to early June. The female <br />incubates the clutch for about 28 days, while the male provides her with food. The young owls <br />begin appearing at the burrow’s entrance two weeks after hatching and leave the nest to hunt for <br />insects on their own after about 45 days. The chicks can fly well at six weeks old. <br />There are eight CNDDB occurrences of burrowing owl within five miles of the Property. The <br />nearest occurrence (#90) is located approximately 1 mile northeast of the Property near <br />Coronado Lane and Hopyard Road. The occurrence is from 1990 when five individuals were <br />observed around an active burrow site. However, the area has since been developed into a <br />business park, and the occurrence is possibly extirpated. The Property supports potential <br />burrowing and foraging habitat for this species, as there are numerous mammal burrows located <br />within the annual grassland habitat. Given the information above, it was determined that this <br />species may occur on the Property.